Eén van de uitgangspunten van ons Montessori kindcentrum is dat kinderen met plezier bij ons komen. Voor een goede sfeer zijn duidelijke regels en afspraken nodig. Maar, net zo belangrijk, duidelijke regels zorgen ervoor dat kinderen zelfstandig kunnen werken en/of spelen.
De regels en afspraken maken we met de kinderen in de groep. Uitgangspunt hierbij is wederzijds respect en iedereen in zijn waarde laten. Deze regels zijn gebaseerd op drie basisregels:
- regels voor het omgaan met elkaar.
- regels voor het omgaan met materialen.
- regels voor het bewegen binnen en buiten het Montessori kindcentrum.
Het kind binnen Montessori kindcentrum de Plotter
Uw kind is op ons kindcentrum actief bezig met zijn eigen ontwikkeling om een zelfstandig mens te worden. Het kind heeft de vrijheid, binnen zekere grenzen, om zelf zijn werk te kiezen en zijn tempo te bepalen. In die vrijheid is het belangrijk voor het kind om op een goede manier hulp te krijgen bij het krijgen van structuur, bij de aanpak van taken en bij het krijgen van greep op de wereld om hem heen.
Wij bieden een omgeving die het kind voortdurend prikkelt om zelf te handelen en zelf bezig te zijn. Dit bevordert het vertrouwen in zichzelf en in anderen en het verantwoordelijk zijn voor de eigen activiteiten.
Lessen worden zowel individueel als in groepjes gegeven. Onze individuele begeleiding zorgt ervoor dat we weten hoe uw kind zich op school het meest thuis voelt en zich het best kan ontwikkelen.
Meer over Montessoriwerkjes
In de groep
Kinderen van verschillende leeftijden zitten samen in een groep, zowel bij onderwijs als bij de kinderopvang. Dit heeft als voordeel dat de rol van het kind wisselt. Eerst vraagt het kind hulp, later geeft het hulp. Hierdoor leren kinderen van elkaar en stimuleren ze elkaar. Het bevordert samenwerken en sociaal gedrag.
Elk kind heeft ook een taak in het netjes en gezellig houden van de klas, de materialen of het verzorgen van koffie of thee.
De medewerker
Ons kindcentrum heeft speciaal voor het Montessori-kinderopvang en -onderwijs opgeleide medewerkers. Bij ons staat de leerkracht of pedagogisch begeleider niet voor de groep. De leerkracht/pedagogisch begeleider gaat naar de kinderen toe en geeft op die manier elk kind of groepje afzonderlijk aandacht. Kinderen krijgen ook groepslessen.
Veel aandacht gaat uit naar expressie, wetenschap, techniek. Dit alles stimuleert de kinderen bij hun individuele activiteiten. De leerkracht /pedagogisch begeleider houdt de vorderingen van de kinderen nauwlettend bij.
Materiaal is belangrijk
Kennis wordt op een Montessori kindcentrum overgebracht door taal en door omgaan met het Montessori-materiaal. Dit zijn leermiddelen/ontwikkelingsmateriaal die kinderen voor hun ontwikkeling nodig hebben en waar ze zelfstandig mee kunnen werken.
Het materiaal is zorgvuldig uitgekozen, eenvoudig en overzichtelijk. Van een ervaring naar een gerichte handeling, passend bij de ontwikkeling van het kind. Elk kind kan zelf zien wat er mee te doen is. Het materiaal is zelfcorrigerend. Dat wil zeggen dat het kind zelf ontdekt als het een ''fout'' maakt.
Elk onderdeel is beperkt aanwezig. Dat werkt stimulerend. Kinderen in een klas zijn tegelijkertijd met verschillende materialen bezig. Maria Montessori stelde, nieuwe informatie gaat via de handen naar het hoofd.
Naar het voortgezet onderwijs
Het kind kan in acht jaar de basisschool in eigen tempo doorlopen. De uiteindelijke keuze voor het voortgezet onderwijs wordt goed voorbereid.